Over mij

Van harte welkom bij The Mighty Gut en leuk dat ik me aan je mag voorstellen. Mijn naam is Marjolein van Randwijk. Ik ben geboren op 10 januari 1990 en opgegroeid in Maastricht. Vanuit mijn opleiding tot doktersassistente ben ik gaan doorstuderen aan de opleiding Voeding en Diëtetiek de hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Na deze opleiding ben ik een tijd door Zuid-Amerika gaan reizen. 

Deze reis is ondersteunend geweest voor mijn holistische visie. Holisme zorgt ervoor dat ik naast mijn wetenschappelijke kennis ook naar jou kijk als uniek persoon. Bij wetenschappelijk onderzoek wordt uitgegaan van ‘de gemiddelde mens’. Wie is eigenlijk de gemiddelde mens? Ik geloof dat gezondheidsproblemen ontstaan vanuit interacties tussen verschillende niveaus zoals bv. fysiek, mentaal, omgeving, gebeurtenissen en genetische aanleg. Een gezondheidsprobleem kan bij verschillende mensen hetzelfde zijn, de factoren die meespelen bij het ontstaan en behoud van dit probleem zullen bij iedereen weer anders zijn. Zo ook de nodige begeleiding. Ik wil jou graag leren kennen om je zo goed mogelijk te ondersteunen bij de richting die je op wilt gaan. Ik neem de tijd voor je en luister naar je. Wat je mij vertelt blijft onbevooroordeeld en privé.

neem contact op

Ik word blij van betekenisvolle relaties

Na mijn reis door Zuid-Amerika ben ik in Amsterdam gaan wonen. Hier heb ik mij binnen de preventieve gezondheidszorg ingezet als diëtist via leefstijlbegeleiding. Waarom preventie? In de huidige Westerse gezondheidszorg leren artsen voornamelijk hoe ze patiënten beter kunnen maken met medicijnen. Een diëtist leert patiënten hoe ze zichzelf gezonder kunnen maken met de juiste voedingsstoffen en leefstijl. Hiermee kun je heel wat ziektejaren besparen. 

Vervolgens ben ik gestart met de opleiding tot orthomoleculaire darmtherapeut. Wat blijkt; het is niet nodig om op wereldreis te gaan om een van de meest diverse ecosystemen te bezoeken. Deze dragen we namelijk allemaal al bij ons in de darm. Het menselijk darmmicrobioom bestaat uit miljarden diverse goede bacteriën die symbiotisch samenwerken en zich continu inzetten om ons eten te verteren, vitamines te produceren, darmcellen te voeden, ziekmakers te weren (slechte bacteriën, virussen, schimmels, gisten, parasieten), ons immuunsysteem te programmeren en de aanmaak van verschillende (geluks)hormonen te ondersteunen. Voor mij begint gezondheid in de darm, daarom de naam The Mighty Gut. Door verstoring in de processen van het microbioom (= dysbiose) raakt iemand in de knoop. Zonder kennis en goede begeleiding kost het veel tijd, moeite en discipline om hier weer uit te komen. Ik ga graag samen met jou het proces aan om de knopen een voor een uit elkaar te halen, zodat je energie kan stromen.

Het ontstaan van The Mighty Gut

Voor het ontstaan van The Mighty Gut zag ik als diëtist regelmatig personen die last hadden van ongewenst overgewicht en onverklaarbare klachten, niet wetende wat ze eraan konden doen. In de reguliere gezondheidszorg voelde ze zich niet gehoord en onvoldoende geholpen. Vanuit mijn diëtistisch oogpunt ging ik dan aan de slag met berekeningen en voedingsschema’s. Al snel had ik het gevoel dat dit niet toereikend was. Daarom heb ik het stuk leefstijl toegevoegd aan mijn behandelwijze. Iemand kan bijvoorbeeld een gezond voedingspatroon hebben en toch klachten ervaren door onvoldoende slaap, beweging en teveel stress. Zodra ik de puzzelstukjes van iemands leefstijl bij elkaar ging verzamelen werden de gesprekken interessanter en holistisch. Je komt dan echt even binnen in iemands persoonlijke leven. Dit kan intiem en confronterend zijn. Als iemand mij op dit niveau toelaat dan ben ik daar dankbaar voor. Vanuit confrontatie ontstaat namelijk bewustwording en vanuit bewustwording kunnen weer veranderingen voortkomen. Meestal zijn dit positieve veranderingen die zorgen voor ontlading, opluchting, blijdschap, geluk, liefde en dankbaarheid. In mijn ogen hele mooie gevoelens.

Op een gegeven moment viel het me op dat onverklaarbare klachten bijna altijd lineair waren aan klachten in en rondom het maag-darmstelsel. Ik kwam weer op een punt waarbij mijn kennis ontoereikend was. Destijds had ik als diëtist een mentor met brede kennis op orthomoleculair gebied. Ze heeft mij toen de opleiding tot orthomoleculaire darmtherapeut aangeraden. Vanuit deze opleiding is mijn levenswerk ontstaan. Oh my gut, alles wat ik over dit onderwerp hoorde en las vond ik ontzettend interessant. Het menselijk darmmicrobioom staat hierbij aan de basis. Hierin heb ik echt de sleutel gevonden tot spreekwoordelijke deuren met oplossingen die mijn cliënten helpen om van hun klachten af te komen.              

Terugkijkend op mijn leven is het niet zo gek dat ik deze kant op ben gegaan. Als tiener ben ik geopereerd voor een blinde darmontsteking, met complicaties. Ik heb hiervoor drie weken in het ziekenhuis gelegen. Daarna heb ik nog lange tijd last gehad van buikpijnklachten. Hiervoor kwam ik destijds regelmatig bij de huisarts. Daar zat ik weer op zijn spreekuur: ‘Ik heb last van een opgeblazen gevoel, buikkrampen, steken, verstoppingen, slijm bij de ontlasting en lucht in mijn darmen’. Meermalen heb ik vezelzakjes meegekregen en zelfs een kijkonderzoek van mijn dikke darm. Toen hier niets uit kwam werd ik met de diagnose ‘prikkelbaredarmsyndroom’ naar huis gestuurd. Ik bleef last houden van buikklachten en voelde mij onvoldoende geholpen. Nu denk ik ‘had ik maar begeleiding gekregen van iemand met dezelfde kennis als ik nu heb’.  

Meer weten?

Wil je meer weten over mij of je klachten bespreekbaar maken? Neem dan gerust contact met mij op.

Contact